Jak radzić sobie z nietolerancją i alergią pokarmową?
Nietolerancja pokarmowa i alergie mogą dawać wiele różnych objawów – od zmian skórnych po wstrząs anafilaktyczny. Często oba zaburzenia są ze sobą mylone, jednak każdy z nich powstaje w wyniku innych reakcji zachodzących w organizmie. Różnią się od siebie czasem występowania reakcji oraz formą objawów. Jak sobie radzić z nietolerancją i alergią pokarmową? Jak je od siebie rozróżnić? Oto co warto wiedzieć o tych zaburzeniach.
Alergia pokarmowa – czym się charakteryzuje?
Alergia pokarmowa to patologiczna reakcja organizmu na czynniki pokarmowe, w której bierze udział układ immunologiczny. Najważniejszą rolę w mechanizmie odpornościowym odgrywają jednak przeciwciała IgE, które współdziałają z innymi elementami układu odpornościowego, również limfocytami T. Alergia pokarmowa może dawać różne objawy między innymi zmiany skórne, bóle brzucha, czy wymioty. Często jest również związana z innymi zaburzeniami. Najbardziej niebezpieczną reakcją alergiczną jest wstrząs anafilaktyczny, pojawiający się do 2 godzin po spożyciu alergenu, ma również najsilniejsze objawy. Zazwyczaj jednak zaburzenia w wyniku spożycia alergenu pojawią się kilka godzin później.
Alergie pokarmowe mogą dotyczyć każdego w różnym wieku, jednak najczęściej pojawiają się u dzieci. Do najsilniejszych alergenów należą orzechy oraz ryby i owoce morza. Poważnym zaburzeniem immunologicznym jest również celiakia – to zaburzenie autoimmunologiczne powodujące wrodzoną nietolerancję na gluten. O podłożu immunologicznym.
Czym wyróżnia się nietolerancja pokarmowa?
Nietolerancja pokarmowa to zaburzenia organizmu wywołane czynnikami pokarmowymi, w których nie uczestniczy układ odpornościowy. Nietolerancja pokarmowa może mieć różne podłoże, między innymi enzymatyczne, farmakologiczne, czy metaboliczne. Najczęstszymi objawami nietolerancji są bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, czy biegunki, a także poczucie przemęczenia, senności i rozdrażnienia. Istotny jest fakt, że symptomy pojawiają się nawet kilkanaście godzin po spożyciu posiłku, dlatego eliminacja problematycznego składnika pokarmowego bywa trudna.
Różne czynniki, mogą powodować zaburzenia na różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Tłuszcze zazwyczaj są przyczyną problemów z żołądkiem i woreczkiem żółciowym, przez nadmierne ich obciążenie. Skrobia zawarta w roślinach strączkowych, kapusta, czy otręby i ziarna zbóż są odpowiedzialne za powstawanie „gazów” i osłabienie funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku. Najwcześniej jednak można się spotkać z nietolerancją laktozy, wynikającej z niedoboru enzymu laktazy.
Jak radzić sobie z nietolerancją i alergią pokarmową?
Pierwszym krokiem to rozwiązania problemu nietolerancji i alergii pokarmowej jest odpowiednia diagnostyka. Wykonanie poziomu przeciwciał, czy przeprowadzenie testów alergicznych umożliwia ustalenie źródła alergii pokarmowej. Eliminacja pokarmów z diety i odpowiednie badania pomogą również w zdiagnozowaniu źródła nietolerancji pokarmowej.
Jeśli znany jest czynnik powodujący zaburzenia, musisz wprowadzić zmiany w sposobie żywienia. Jeśli problemem jest gluten, laktoza lub inny składnik powszechnie występujący w produktach zadanie to początkowe może być dość trudne.
Będzie wymagać dokładnej analizy spożywanych posiłków i eliminacje drażniących produktów lub znalezienie ich zastępników. Na szczęście coraz łatwiej dostać w sklepach produkty bezglutenowe, czy bez laktozy, a w Internecie są dostępne ciekawe przepisy, które to ułatwią. Dobrym początkiem może być również catering dietetyczny https://fit-catering.pl/, który dostarczy posiłki zróżnicowane i dostosowane do wymagań Twojego organizmu.
Wygodne rozwiązania dla osób z nietolerancją i alergią pokarmową
Dlaczego dieta pudełkowa dla osób zmagających się z alergiami pokarmowymi lub nietolerancja pokarmową to dobra opcja? Posiłki przygotowane przez catering dietetyczny opracowywane są we współpracy z dietetykami, dzięki czemu, zawierają potrzebne dla ciała produktu i są odpowiednio zbilansowane.
Wybierając odpowiednią opcję, możesz mieć dietę bez alergizujących składników, takich jak mleko, gluten czy ryby i owoce morza, lub orzechy. Otrzymujesz gotowy, pełnowartościowy i bezpieczny posiłek. Nie musisz więc tracić czasu na poszukiwania nowych przepisów i testowanie nowych rozwiązań kulinarnych. Dzięki temu poznasz również, jakie opcje smakowe nowej diety są dla Ciebie najlepsze.