Woskowijka zamiast folii aluminiowej i spożywczej
Woskowijka jest znana od kilku lat, ale dopiero teraz zyskuje popularność. Dzieje się tak za sprawą zwiększonej świadomości społecznej na temat ekologii. Ludzie coraz chętniej przestrzegają zasad zgodnych z życiem zero waste. Zaczynają rozumieć, jak ważne jest stosowanie naturalnych produktów i tym samym dbanie o przyrodę. Czy wiesz, że woskowijka skutecznie może zastąpić folię aluminiową lub spożywczą? Sprawdź, na czym polega jej działanie.
Aby mówić o zastosowaniu woskowijki, należy wytłumaczyć, czym jest ten produkt. To kawałek bawełny pokryty roztopionym woskiem pszczelim. Do niektórych modeli dodaje się specjalny olejek lub żywicę sosnową, ale nie jest to konieczne. Okazuje się jednak przydatne, ponieważ dzięki temu woskowijka nabiera właściwości plastycznych. Można ją więc dowolnie formować i dopasowywać do różnych przedmiotów. Właśnie do tego służy ten produkt – owija się nim artykuły spożywcze, takie jak pieczywo, owoce, warzywa lub sery. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by woskowijka miała kontakt z jedzeniem, ale wykorzystuje się ją również do zabezpieczania szklanek, talerzyków czy miseczek.
Pracownik internetowego sklepu zero waste Ekoloco mówi: Dostępne są również woskowijki wegańskie, których działanie polega dokładnie na tym samym, co klasycznych modeli. Jedyną różnicą jest wykorzystanie do ich produkcji wosku sojowego zamiast pszczelego.
Jak wykorzystywać woskowijkę?
Aby woskowijka mogła spełniać swoją funkcję, musi być odpowiednio dobrana. Można ją bowiem kupić w różnych rozmiarach, co sprawia, że każdy z łatwością dopasuje ją do swoich potrzeb. Największym zainteresowaniem cieszą się produkty w rozmiarze M, ponieważ są w stanie pomieścić średniej wielkości kanapki, plasterki warzyw, owoców czy serów, a nawet niewielkie miseczki. Woskowijka w takim rozmiarze jest więc najbardziej uniwersalna, co jednak nie oznacza, że nie możesz skorzystać z mniejszej lub większej. Do niewielkich produktów takich, jak kawałek sera czy plasterek cytryny doskonale sprawdzi się produkt w rozmiarze S. Natomiast do dużych kanapek i ciast polecamy woskowijkę w rozmiarze L. Dostępna jest jeszcze większa – bardzo duża, która sprawdza się doskonale na cały chleb lub spory talerz.
Cena woskowijki nie jest duża, dlatego jak najbardziej opłaca się kupić ten produkt w kilku rozmiarach. Dzięki temu będzie możliwe zabezpieczanie różnych produktów spożywczych bez obawy, że artykuł okaże się za mały. Największą zaletę woskowijki stanowi to, że jest wielokrotnego użytku. Po każdym użyciu można ją umyć – w tym celu wystarczy zazwyczaj sama woda, jednak pamiętaj, aby nie była gorąca. Do większych zabrudzeń możesz użyć delikatnego płynu przeznaczonego do naczyń, ale nigdy nie pierz i nie myj woskowijki w zmywarce, ponieważ może to ją uszkodzić. Po niektórych produktach wystarczy ją jedynie dobrze wytrzepać bez konieczności mycia. Z czasem produkt traci swoje właściwości, co jednak nie oznacza, że trzeba go wyrzucić. W takiej sytuacji wystarczy przeprasować woskowijkę między arkuszami papieru do pieczenia. Dobrym sposobem na odzyskanie właściwości jest także dołożenie wosku, gdy poprzednia warstwa się zmyje.