Jakie są zalety okapów narożnych?
Okap to jeden z najważniejszych elementów wykończenia kuchni. W sklepach można znaleźć bardzo dużo rodzajów takich urządzeń. Jednym z ciekawszych rozwiązań są okapy narożne, czyli urządzenia, które stosuje się w pomieszczeniach, w których płyta grzewcza została umieszczona w rogu kuchni. W artykule opisujemy jak zbudowane są okapy narożne, o czym należy pamiętać w trakcie ich montażu, z jakich mogą być wykonane materiałów oraz jakie są ich najważniejsze zalety.
W jakich wnętrzach najlepiej się sprawdzają okapy narożne?
Okapy narożne to urządzenia, które najczęściej są stosowane w niewielkich kuchniach. W takich pomieszczeniach konieczne jest zaprojektowanie całej zabudowy w odpowiedni sposób, aby udało się w niej zmieścić wszystkie zaplanowane urządzenia. W wyniku tego płyta grzewcza często jest umieszczana w rogu, na końcu blatu roboczego. Okapy narożne są również chętnie stosowane w kuchniach, które nie mają kształtu kwadratu lub prostokąta, tylko jest w nich też dużo kątów, przez co montaż innego rodzaju okapu często może być niemożliwy.
Charakterystyka okapów narożnych
Zadanie okapów narożnych jest takie samo, jak innych rodzajów tych urządzeń. Okap zawsze odpowiada za oczyszczanie powietrza w kuchni w trakcie przygotowywania posiłków. Jedyna różnica pomiędzy urządzenia narożnymi, a innego typu okapami jest taka, że w tym przypadku okap nie jest zamontowany do jednej ściany, tylko do dwóch.
Decydując się na zastosowanie w kuchni okapu narożnego, trzeba najpierw wybrać odpowiedni model tego urządzenia. Oprócz wyglądu, kształtu i wielkości, czyli elementów, które sprawią, że okap stanie się dobrym uzupełnieniem aranżacji wnętrza, najważniejszym parametrem wyboru tego typu urządzenia powinna być jego wydajność. Więcej na ten temat opowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego Agddesign.pl:
Wydajność okapów wyrażana jest w jednostkach m3/h, co opisuje, ile urządzenie jest w stanie usunąć zanieczyszczeń z powietrza w trakcie godziny pracy. Im ta wartość jest większa, tym okap jest skuteczniejszy w usuwaniu zanieczyszczonego powietrza, nawet w trakcie najbardziej intensywnego gotowania. Wybierając okap narożny warto jest też zwrócić uwagę na to, ile ma biegów oraz jaki generuje poziom hałasu. Jeżeli okap na początkowym biegu pracuje z głośnością poniżej 50 dB, to bardzo dobrze i nie będzie przeszkadzał w trakcie pracy w kuchni.
Narożne wyciągi i pochłaniacze powietrza
Decydując się na okap narożny trzeba należy zdecydować czy urządzenie będzie pracować w trybie wyciągu, czy jako pochłaniacz powietrza. Jeżeli zdecydujemy się na wyciąg, urządzenie będzie musiało być podłączone do kanałów wentylacyjnych. Taki sprzęt działa w obiegu otwartym i pochłaniane w trakcie pracy powietrze, wyprowadza na zewnątrz wentylacją. Coraz chętniej klienci wybierają jednak okapy w funkcji pochłaniaczy powietrza. Tego typu urządzenia działają z kolei w obiegu zamkniętym. Pochłaniane powietrze oczyszczają odprowadzając z powrotem do kuchni z użyciem filtrów węglowych.
Jak prawidłowo powinien być zamontowany okap narożny?
Żeby okap narożny mógł prawidłowo spełniać swoje funkcje, powinien być oczywiście właściwie zamontowany. Przede wszystkim musi być dobrze przymocowany nie do jednej, tylko do dwóch ścian, najlepiej bezpośrednio nad płytą grzewczą. Planując zastosowanie okapu narożnego trzeba zadbać o to, żeby na obu ścianach była zostawiona odpowiednia ilość miejsca. Na każdej powinno być po około 90-100 cm do przymocowania okapu.