Biegunka – jakie są jej przyczyny i jak jej zapobiegać?
Może dopaść w najmniej oczekiwanym momencie, ponieważ jej powstawanie wywołuje wiele czynników – od psychosomatycznych, po choroby hormonalne. Najczęściej jednak wywołuje ją podrażnienie błon śluzowych w jelitach. Dowiedz się, jak się uchronić przed biegunką.
Nie należy jej lekceważyć, ponieważ jest nie tylko uciążliwa, ale również prowadzi do odwodnienia i osłabienia, na skutek ubytków sporej ilości minerałów. W sytuacjach doraźnych wsparciem są leki na biegunkę, ale jeśli rozwolnienie dokucza Ci przez 2-3 dni, należy skontaktować się z lekarzem.
Co najczęściej powoduje biegunkę?
Etiologia tej przypadłości jest różna i wynika zarówno z infekcji wirusowej, jak i zatrucia pokarmowego. Oprócz luźno oddawanego stolca towarzyszącymi objawami są bóle brzucha, wymioty, gorączka, dreszcze i ogólne osłabienie organizmu. Do częstych przyczyn biegunki należą:
- zła dieta – zmiana sposobu odżywiania może sprawić, że żołądek nie poradzi sobie z trawieniem np. dużej ilości błonnika, którego zawierają dużo śliwki, jagody, gruszki, kabaczki, brokuły i groszek; jeśli masz problemy z jelitami, unikaj produktów mlecznych, choć biegunkę wywołują również suplementy z błonnikiem, gluten, jeśli ktoś go nie toleruje, czy też alternatywy cukru w nadmiernej ilości, np. ksylitol,
- przyjmowane leki – najczęściej są to antybiotyki o szerokim spectrum działania,
- pasożyty – biegunki powoduje lamblia lub pełzak czerwonki,
- toksyny – szczególnie arszenik i toksyny powstające przy nadmiernym spożyciu alkoholowym,
- wirusy – przenoszone drogą kropelkową lub skażające spożywane produkty albo wodę,
- bakterie – gronkowce, które można znaleźć w produktach mlecznych, np. lodach oraz bakterie salmonelli czy cholery, którymi jest skażony pokarm, np. jajka,
- choroby – w tym nowotwory, zapalenie trzustki, problemy wątrobowe i jelitowe, celakia, nadczynność tarczycy czy też nadwrażliwość pokarmowa,
- stres – pod wpływem adrenaliny żołądek wydziela większe ilości kwasów trawiennych, na które wrażliwa staje się błona śluzowa, wtedy dochodzi do skurczów jelit, czego konsekwencją jest pojawienie się biegunki i bólów brzucha.
Powodem powstawania dolegliwości może być również przedawkowanie witaminy C i magnezu oraz dieta wysoko przetworzona, a także bogata w cukier.
Jak radzić sobie z biegunką?
Na wakacyjny wyjazd warto zaopatrzyć się w odpowiedni lek bądź probiotyk, dzięki któremu unikniemy tak zwanej „zemsty Faraona”. To zatrucie pokarmowe, wywołujące rozwolnienie na skutek zmiany diety, która powoduje również zmianę flory bakteryjnej jelit. Podczas biegunki najważniejsze jest uzupełnianie płynów. Należy pić 3-5 litrów napojów dziennie – wody, ziół i specjalnych środków nawadniających, zawierających glukozę i elektrolity. Warto też zadbać o lekkostrawną dietę, czyli włączenie do posiłków ryżu, gotowanych ziemniaków czy makaronu, które ustabilizują kał. Dobrze sprawdzą się również: herbatniki, krakersy, sucharki lub paluszki. Z owoców należy sięgać po banany lub gotowane jabłka. W przypadku przewlekłych biegunek należy niezwłocznie udać się do lekarza.