Jak podawać tradycyjne japońskie sake?
Napojem, który nieodmiennie kojarzy się z Japonią, jest sake. Zawiera on od 14 do 20% alkoholu, produkowany jest natomiast z ryżu. Dziś nie musimy już odbywać podróży do Kraju Kwitnącej Wiśni, aby spróbować sake – równie dobrze możemy zakupić je w sklepach z dobrymi alkoholami. Do podawania napoju idealnie sprawdzają się czarki do sake, w których nabiera on niesamowitego smaku.
Jak pić sake?
Osoby, które nigdy nie miały przyjemności odwiedzić Japonii, mogą nie wiedzieć, jak i w czym właściwie podaje się sake? Otóż na początek warto skupić się na jego temperaturze. Sake podgrzewa się do około 40-45 stopni, natomiast orzeźwiający, owocowy napój podaje się schłodzony do temperatury około 10 stopni. Nieco inaczej jest w przypadku wysokogatunkowych sake, których nie należy ani schładzać, ani podgrzewać, gdyż w ten sposób mogą one stracić swój smak i aromat. Poza Japonią najczęściej podaje się sake w kieliszkach do wódki bądź do wina, jednak jak twierdzą specjaliści, jest to duże uchybienie. W Japonii napój serwuje się w czarkach do sake, w które powinien wyposażyć się również każdy Europejczyk, chcący spróbować smaku tego napoju. Choć czarki do sake w niczym nie przypominają naszych kieliszków, to pamiętajmy, że wywodzą się one z Japonii, gdzie kultura jedzenia i picia jest zupełnie inna. Jeśli więc chcemy nie tylko spróbować pysznego napoju, ale i wypić go w iście japońskim stylu, zgodnym z japońską tradycją, koniecznie wyposażmy się w czarki do sake.
Dla domu i dla restauracji
Zakup czarek do sake rekomendowany jest przede wszystkim wielbicielom tego napoju. Jeśli spożywamy go stosunkowo często, zadbajmy o kulturę podawania sake. Ponadto, jeśli planujemy zorganizować przyjęcie dla znajomych w japońskim stylu, koniecznie podajmy tradycyjny napój w czarkach do sake. Z całą pewnością zrobią one wrażenie na gościach, zwłaszcza jeśli ci są zafascynowani kulturą Japonii. Czarki do sake powinni również zakupić właściciele restauracji, kawiarni czy barów, które podają ten napój na co dzień. Bez względu na to, czy zdecydowaliśmy się zaaranżować lokal w stylu japońskim, czy tradycyjnym, podanie sake w specjalnych czarkach będzie dla klientów niemałą atrakcją. Możemy wybrać różnego typu czarki do sake, które będą spójne ze stylistyką wnętrz naszego lokalu. Warto pamiętać, że do czarek wlewa się odpowiednią ilość napoju – nie chodzi o to, aby zapełnić je w całości. Sprawdzą się one zarówno przy podawaniu podgrzanego, jak i schłodzonego sake, które smakować będzie z całą pewnością idealnie.