3 symptomy świadczące o tym, że meble gastronomiczne wymagają wymiany na nowe
Meble przeznaczone dla gastronomii powinny zapewniać możliwość zachowania perfekcyjnej higieny, żeby warunki panujące w kuchni gwarantowały bezpieczeństwo żywności. Stosowane sprzęty z czasem mogą jednak wymagać wymiany na „nowe, lepsze modele”. Kiedy dokładnie warto pójść na zakupy? Oto kilka sytuacji, które wymagają konkretnego działania w lokalu.
Meble gastronomiczne to wszelkie stoły, szafki, regały czy różnorodne półki, jakie znajdują się w „dziale produkcyjnym” każdej restauracji. Kuchnia musi zostać wyposażona w wystarczającą ilość stanowisk roboczych, żeby jej pracownicy mogli swobodnie wykonywać swoje obowiązki. Konieczne jest też zachowanie odpowiednich odległości – od urządzeń grzewczych, instalacji elektrycznych, umywalni bądź innych członków zespołu, a wszystkie blaty oraz półki muszą być dopasowane do przeciętnego wzrostu kobiet i mężczyzn zatrudnionych w lokalu.
Kiedy dokładnie należy wymienić meble gastronomiczne?
Warunki pracy, które mają panować w restauracji są bezpośrednio narzucone przez przepisy. Niektóre rozwiązania wdraża się również ze względu na tzw. „zdrowy rozsądek”, by usprawnić produkcję czy poprawić komfort osób znajdujących się w kuchni. Istnieje jednak kilka sytuacji, kiedy meble dla gastronomii wymagają wymiany. Oto one:
1. Powierzchnia sprzętów reaguje z żywnością
W lokalu nie może znajdować się wyposażenie, które w jakikolwiek wpływa na przygotowane jedzenie. Warto postawić np. na sprzęty wykonane ze stali nierdzewnej, która jest kompletnie na działanie wody i kwasów pochodzących z artykułów spożywczych.
2. Meble pokrywają się rdzawym nalotem
Jeżeli na blatach, frontach lub krawędziach mebli zaczynają pojawiać się objawy korozji, należy je jak najszybciej wymienić. To instalacje zrobione z materiału, który nie jest dostosowany do warunków panujących w profesjonalnej kuchni.
3. Wyposażenie nie pozwala na wygodną pracę
Wymiary sprzętów powinno się dopasować zarówno do wymogów prawnych i pomieszczenia, jak i wzrostu pracowników. Jak podkreślają specjaliści z firmy Komat, zbyt wysokie bądź niskie stanowisko robocze szybko męczy mięśnie, co przekłada się na efektywność zespołu.
Na co zwrócić uwagę, wybierając meble dla gastronomii?
Przy zakupie nowego wyposażenia warto zwrócić szczególną uwagę na jakość oraz właściwości materiału, z którego zostało wyprodukowane. Zaleca się także dokładne zmierzenie kuchni, by wybrane meble dla gastronomii mogły w pełni zagospodarować dostępne zakamarki, a także umożliwiać sprawne wypełnianie obowiązków zawodowych – np. bez zbędnego dyskomfortu.