Co jeść, by wzmocnić odporność organizmu?

wzmacnianie organizmu

Zdrowe jedzenie może mieć niezwykle duży wpływ na wzmocnienie odporności naszego organizmu, a tym samym na lepsze samopoczucie. Wiele produktów spożywczych zawiera niezbędne witaminy, minerały, przeciwutleniacze oraz kwasy tłuszczowe, które powinniśmy dostarczać codziennie, by uchronić się przed przeziębieniem i infekcjami. Jakie produkty są szczególnie zalecane do uwzględnienia w codziennym jadłospisie? O tym poniżej.

Warzywa i owoce źródłem cennych witamin

Zdrowe jedzenie wzmacniające odporność powinno być oparte głównie na warzywach i owocach. Są to produkty nie tylko bogate w liczne witaminy i składniki mineralne, ale do tego są w pełni naturalne. Dodatkową zaletą jest fakt, że warzywa i owoce są na ogół niskokaloryczne – co sprzyja przy byciu na diecie redukcyjnej.

Za pomocą warzyw i owoców w prosty sposób możemy dostarczyć organizmowi:

  • witaminy C – np. porzeczki czarne, brokuły, truskawki, brukselka, kiwi, natka pietruszki;
  • witaminy A – np. morele, szpinak, marchew, papryka czerwona, natka pietruszki, jarmuż;
  • flawonoidów (przeciwutleniacze) – np. cebula, czosnek, pomidory, winogrona, buraki, maliny.

Kiszonki pomocne w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu

Kiszonki należą do grupy produktów, które bardzo dobrze wpływają na odporność poprzez rozwój korzystnych bakterii jelitowych. Co więcej, podczas fermentacji wytwarzana jest witamina C, co sprawia, że produkty kiszone mają w sobie o wiele więcej tej witaminy. Oprócz tego są cennym źródłem innych witamin (np. z grupy B, a także witaminy A, E i K) oraz składników mineralnych (żelazo, wapń, mangan). Jak podkreślają dietetycy z cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food – kiszonki charakteryzują się niewielka ilością kalorii i są pomocne w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, dzięki czemu wspierają proces odchudzania.

Inne zalecane produkty spożywcze o zdrowych właściwościach

Komponując własny jadłospis lub decydując się na catering z dietą wzmacniającą odporność, warto wiedzieć, jakie jeszcze produkty powinny zawierać posiłki. Bardzo ważnym składnikiem dla naszego organizmu będą kwasy tłuszczowe, które zawarte są m.in. w rybach, orzechach czy olejach roślinnych. Są one odpowiedzialne m.in. za budowę błon komórkowych komórek układu odpornościowego. Równie istotne są produkty mleczne, takie jak mleko, kefiry czy jogurty. Dostarczają one nie tylko cenne wartości odżywcze, ale są też źródłem bakterii probiotycznych – co jest kluczowe przy wzmacnianiu odporności.