garnek

Garnki to nieodzowny element wyposażenia każdej kuchni. Właśnie one umożliwiają przyrządzanie smakowitych posiłków. Trzeba jednak pamiętać, że istotne są nie tylko ich rozmiar i wygląd, lecz także materiał, z którego powstały. Jak zatem wybrać garnki, które posłużą nam niezawodnie przez długie lata? Podpowiadamy!

Wygląd garnków a wystrój wnętrza

Każdy, kto chce zachować spójność w aranżacji kuchni, zwraca uwagę na kolor i styl garnków. Do wnętrz w stylu vintage idealnie pasują modele emaliowane, które występują w wielu różnych odcieniach. Z kolei do nowoczesnych pomieszczeń polecamy garnki ze stali nierdzewnej czy nawet szklane! Trzeba jednak pamiętać, że ogromne znaczenie ma też materiał, z którego powstają i jakość ich wykonania, która wpływają nie tylko na żywotność garnków, lecz również na smak gotowanych potraw czy na zdrowie ich użytkowników. Najpopularniejsze dostępne na rynku propozycje to garnki emaliowane i garnki ze stali nierdzewnej. W ich sprzedaży specjalizuje się m.in. sklep radochygospochy.pl.

Garnki emaliowane – największe zalety

Garnki emaliowane, które powracają do łask kucharzy na całym świecie, powszechnie uważa się za najbezpieczniejsze w użytkowaniu. Nie uczulają, są ekologiczne i wykazują odporność na wysokie temperatury czy korozję. Nie rzutują na smak danej potrawy oraz długo utrzymują pożądaną temperaturę. Co więcej, doskonale nadają się do przechowywania jedzenia. Niestety, okazują się mniej odporne na zarysowania niż garnki ze stali nierdzewnej. Kiedy naruszymy powłokę garnka emaliowanego – np. podczas mieszania lub mycia – nadaje się on do wyrzucenia.

Garnki ze stali nierdzewnej – czym się wyróżniają?

Na korzyść garnków ze stali nierdzewnej przemawia wiele czynników, które czynią ją najczęściej spotykanym na całym świecie typem garnków. Są zdecydowanie najbardziej wytrzymałe i najłatwiejsze w czyszczeniu, a przy tym świetnie rozprowadzają ciepło. Mogą jednak wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych na nikiel, choć na rynku coraz częściej pojawiają się garnki ze stali nierdzewnej pozbawione tego metalu. Ponadto, jeśli zbyt długo będziemy przechowywać w nich jedzenie, może ono nabrać charakterystycznego, metalicznego posmaku. Alternatywę dla garnków ze stali nierdzewnej stanowią garnki aluminiowe, ceramiczne czy garnki szklane.

Rodzaj powłoki garnka

Istotne znaczenie przy wyborze garnków powinien mieć również rodzaj ich powłoki. Najpopularniejszy typ to powłoka teflonowa, zapobiegająca przypalaniu się jedzenia i ułatwiająca czyszczenie naczyń, podatna jednak na uszkodzenia mechaniczne. Powłoka tytanowa ma o wiele większą wytrzymałość, lecz garnki nią pokryte bywają o wiele droższe i nieco cięższe. Jeszcze innym typem powłok, są te wykonane z marmuru – wielofunkcyjne i neutralne dla smaku potrawy, ale mniej odporne na uszkodzenia.

O czym jeszcze pamiętać przy wyborze garnków?

Oczywiście o zastosowaniu. Inaczej wyglądają garnki do duszenia czy gotowania makaronu, jeszcze inaczej natomiast te do smażenia na głębokim oleju. Ważna okazuje się również ich pojemność, grubość dna, rodzaj pokryw i uchwytów czy ich atesty. Aby kupić estetyczne garnki emaliowane czy uniwersalne garnki ze stali nierdzewnej, w różnych wymiarach i o przeróżnym przeznaczeniu, warto zajrzeć do sklepu radochygospochy.pl!