Zrób perfekcyjnego schabowego!

schabowy

Chociaż wiele osób lubi próbować nieznanych, egzotycznych dań z różnych zakątków świata, to wciąż pozostajemy wierni rodzinnej polskiej kuchni, która zachwyca harmonią smaków i skutecznie pozwala zaspokoić głód. Wśród miłośników tradycyjnych potraw istnieje mnóstwo fanów schabowego. Jak go przyrządzić, żeby smakował wybornie i zapewniał rozkosz naszym podniebieniom? Prezentujemy cenne wskazówki.

Jak przygotować pysznego schabowego w domu?

Jeżeli lubisz gotować i stawiasz na doceniane przez rodzinę oraz znajomych polskie dania, w Twoim repertuarze nie może zabraknąć schabowego. Aby smakował on przepysznie i był zdrowy, wybierz wysokiej jakości mięso. Następnie, za pomocą specjalnego tłuczka, rozbij je na cienkie, lecz dość duże plastry. Potem zamocz mięso w mleku z solą i pieprzem, opcjonalnie z cebulą, na kilka lub kilkanaście minut. Na koniec odsącz kotlety, osusz je, po czym obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Możesz jeszcze doprawić je do smaku. Najlepiej smażyć schabowe na oleju roślinnym, maśle klarowanym lub smalcu – początkowo na większym, później na mniejszym ogniu. Z czym podawać kotlety? Idealnie komponują się one z ziemniakami lub z kaszą, a także ze świeżą surówką, kapustą lub mizerią.

Gdzie wybrać się na schabowego?

Nie masz ochoty na spędzanie kolejnego popołudnia w kuchni? A może gotowanie nie jest Twoim ulubionym zajęciem? Lub po prostu chcesz, żeby raz na jakiś czas to Tobie ktoś przygotował posiłek? Jeżeli cieknie Ci ślinka na przepysznego schabowego, wybierz miejsce, które go serwuje, jak na przykład restauracja z kuchnią polską w Warszawie lub innym mieście. Grono doświadczonych kucharzy, którzy codziennie żywią miłośników tradycyjnych potraw, bez wątpienia posiada wiedzę, jak przygotować perfekcyjnego schabowego. Nie tylko powinien być on doskonały w smaku i odpowiednio usmażony, lecz również zaspokoić głód, w związku z czym wiele restauracji serwuje naprawdę duże kotlety.

Uwielbiasz dania kuchni polskiej? Przygotuj lub wybierz się do restauracji na pysznego schabowego!