Jak zaaranżować kuchnię w sposób ergonomiczny?
Projektując i wykańczając kuchnię w swoim domu trzeba zadbać o to, żeby było nam w niej wygodnie i żeby wszystkie czynności mogły być wykonywane szybko i bez większych trudności. W tym celu koniecznie trzeba zadbać o zastosowanie w kuchni odpowiednich elementów wykończenia i o stworzenie ergonomicznego układu, w którym wydzielimy kilka stref kuchennych. W artykule podpowiadamy, jak zaaranżować kuchnię w sposób ergonomiczny.
Podzielenie kuchni na 5 stref
Jeżeli chce się by wykańczana lub remontowana kuchnia była w pełni wygodna w użytkowaniu, warto jest w niej wydzielić i odpowiednio ustawić względem siebie 5 stref. Taki podział kuchni sprawi, że poruszanie się po niej podczas przygotowywania posiłków stanie się w pełni komfortowe. Jakie znaczenie ma ustawienie względem siebie najważniejszych stref w kuchni? Na to pytanie odpowiedział nam nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu meblowego ZOV w Poznaniu, w którym można nie tylko kupić gotowe zestawy mebli do kuchni, ale przede wszystkim zamówić wykonanie mebli kuchennych na wymiar:
Wydzielenie w kuchni 5 stref i ich właściwe ustawienie względem siebie spowoduje, że podczas przygotowywania posiłków będzie znacznie łatwiej się po niej poruszać. W stworzonej w taki sposób kuchni są strefa zapasów, strefa przechowywania, strefa zmywania, strefa przygotowywania posiłków oraz strefa gotowania. Są one też oczywiście zgodne z zasadami trójkąta roboczego. Z założenia w takich kuchniach zwiększenie wygody osiąga się poprzez ograniczenie do minimum konieczności chodzenia, obracania się i schylania.
Jakie elementy są najważniejsze w każdej strefie kuchennej?
Rozdzielenie w kuchni 5 stref użytkowych i właściwe ustawienie ich względem siebie może dać naprawdę bardzo dobre rezultaty. A jakie dokładnie elementy są najważniejsze w każdej z tych stref. Zgodnie ze stworzonymi przez specjalistów zaleceniami poszczególne strefy kuchenne wyglądają następująco:
- Strefa zapasów – strefa z lodówką i zamrażarką. Powinna się ona znaleźć jak najbliżej wejścia do kuchni, żeby było łatwo wypakować do lodówki przyniesione zakupy.
- Strefa przechowywania – strefa, w której znajdują się szafki i szuflady do przechowywania naczyń, garnków i małych urządzeń AGD. Najwygodniej wszystkie te rzeczy jest umieścić w górnych szafkach i na górnych półkach, żeby nie trzeba było za każdym razem się po nie schylać.
- Strefa zmywania – jej głównymi elementami są zmywarka, zlewozmywak oraz szafka z koszami do segregowania śmieci. W tej strefie powinno się również znaleźć miejsce do przechowywania szmatek, myjek, detergentów i worków na śmieci.
- Strefa przygotowywania posiłków – jej najważniejszym elementem jest blat roboczy, na którym można wygodnie kroić i mieszać przygotowywane do gotowania składniki potraw.
- Strefa gotowania – strefa, której najważniejszymi elementami są piekarnik, płyta grzewcza i kuchenka mikrofalowa.
Kuchenny trójkąt roboczy
W wygodnej kuchni koniecznie trzeba też zadbać o tzw. trójkąt roboczy. Ten element także ma wpływ na ergonomię. Zasada trójkąta roboczego określa sposób rozstawienia w kuchni trzech najważniejszych urządzeń, czyli lodówki, kuchenki i zmywarki. Trzeba o tej zasadzie pamiętać także przy zlecaniu wykonania mebli kuchennych na zamówienie.
Chcąc zadbać o zachowania zasad trójkąta roboczego trzeba tak zaplanować wykończenie kuchni, żeby wskazane 3 najważniejsze kuchenne urządzenia AGD znajdowały się blisko siebie. Optymalne odległości między lodówką i zlewozmywakiem oraz zlewozmywakiem i kuchenką powinny wynosić od 120 do 210 cm. Z kolei odległość między lodówką a kuchenką może być nieco większa i w większych kuchniach wynosić nawet 270 cm. W takim przypadku i tak powinno być wygodnie w kuchni przygotowywać posiłki.