Jesienna sałatka z dynią i wędzonym łososiem

jesienna sałatka

Jesień to czas, kiedy warto poeksperymentować w kuchni z sezonowymi warzywami i owocami. W tym okresie największą popularnością cieszą się dania z dyni, gdyż są pożywne, rozgrzewające i zdrowe. Oprócz tradycyjnej zupy krem, dynia świetnie sprawdzi się też w akompaniamencie z wędzonym łososiem. Jeżeli więc chcesz spróbować nowych smaków, skorzystaj z naszego przepisu na jesienną sałatkę!

Jesienna sałatka z dynią i wędzonym łososiem – składniki

Proponowana przez nas sałatka to doskonały pomysł na lunch lub lekką kolację. Sprawdzi się również jako danie obiadowe, gdyż jest pożywna i pełna wartości odżywczych. Będzie też odpowiednim wyborem dla osób na diecie, które szukają sposobu, aby dostarczyć organizmowi wartościowego źródła białka i zdrowych tłuszczów. Kompletując składniki potrzebne do realizacji przepisu zwracaj uwagę, aby były świeże i najwyższej jakości. Podstawą sałatki jest łosoś wędzony MOWI, którego możesz wybrać w wersji naturalnej lub z dodatkiem cytryny i pietruszki. Oba warianty będą pasować do sałatki dyniowej, dlatego masz możliwość zdecydowania, która wersja jest bliższa Twoim preferencjom smakowym. Do przygotowania dania będziesz potrzebował kilku składników:

  • 125 g łososia wędzonego na gorąco,
  • 100 g mieszanki sałat,
  • 100 g dyni hokkaido,
  • garść pestek dyni lub słonecznika,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Zamiast mieszanki sałat możesz wykorzystać samą rukolę lub szpinak w zależności od swoich upodobań. Z podanych składników przygotujesz dwie niewielkie porcje sałatki.

Jesienna sałatka z dynią i wędzonym łososiem – sposób przygotowania

Przygotowanie dania zajmie Ci kilka minut, pod warunkiem, że dysponujesz pieczoną dynią. Najlepiej zrobić to wcześniej i użyć warzywa już po ostygnięciu. Jeżeli jednak zależy Ci na tym, aby sałatka była rozgrzewająca, możesz wykorzystać dynię prosto z piekarnika. Na stronie http://mowisalmon.pl/znajdziesz też surowe filety z łososia, które możesz upiec razem z dynią zamiast używać gotowej ryby wędzonej na gorąco. Jak krok po kroku przygotować sałatkę?

  1. Pokrój dynię na kawałki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° Piecz przez ok. 45 minut aż stanie się miękka.
  2. Na talerz wyłóż mieszankę sałat i rozdrobnionego na kawałki łososia.
  3. Dodaj ostudzoną dynię, skrop wszystko oliwą z oliwek, sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i dopraw solą i pieprzem.
  4. Na koniec posyp sałatkę prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

W wersji wzbogaconej możesz pokusić się o przygotowanie aromatycznego dressingu na bazie orientalnych przypraw. W tym celu wymieszaj 5 łyżek oliwy z oliwek z łyżeczką miodu, szczyptą kardamonu oraz dodatkiem świeżo startego imbiru. Do sosu dodaj sok wyciśnięty z połowy limonki oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę, żeby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły. Sałatka z orientalnym dressingiem będzie jeszcze bardziej aromatyczna i rozgrzewająca niż w wersji podstawowej.

Smacznego!