Wyżarzanie stali – o czym warto pamiętać?

Wyżarzanie stali

Obróbkę cieplną metali stosuje się w celu zmienienia ich właściwości. Dla przykładu wyżarzanie zmniejsza twardość i eliminuje naprężenia powstałe wskutek obrabiania mechanicznego. W efekcie powstaje struktura jak najbardziej zbliżona do równowagi. Aby jednak uzyskać spodziewany cel, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Zaznajom się z czterema kluczowymi wskazówkami, które przydadzą się podczas pracy.

1. Temperatura wyżarzania

To wyjątkowo ważna kwestia ze względu na wynik procesu. Najczęściej wyżarzanie stali dzieli się na dwa rodzaje – zmiękczające i odprężające – a rozróżnienie między nimi opiera się właśnie na temperaturze. Zmiękczanie jest niezbędne do obniżenia twardości metalu. Aby to osiągnąć, temperatura elementu powinna utrzymywać się poniżej poziomu przemiany. W przypadku odprężania, które służy do zmniejszenia naprężeń, potrzeba od 800 do 1200ºC w zależności od gatunku stali. Oznacza to przekroczenie temperatury hartowania.

Istnieją jeszcze inne sposoby obróbki w tym zakresie, a każdy wymaga zastosowania precyzyjnej dawki ciepła.

2. Czas wyżarzania

Przetrzymywanie stali zbyt długo w wysokiej temperaturze zniweczy wszelkie wysiłki w zmianie jej struktury. Dlatego trzeba pilnować czasu. Zazwyczaj wystarczy kilka godzin, aby osiągnąć efekt. Dla przykładu zmiękczanie wymaga 5-10 godz. wyżarzania, a odprężanie 4-6 godz. Pod tym względem trudno o większą precyzję, dlatego liczy się doświadczenie wykonawcy, który jest w stanie ocenić stan surowca i na tej podstawie zdecydować, czy należy nieco przedłużyć proces.

3. Właściwe ochładzanie stali

Gdy już osiągnie się odpowiednią temperaturę i metal się wygrzeje, można przystąpić do jego ochładzania. Nie jest to takie proste, ponieważ od sposobu zmniejszania stopni Celsjusza również zależy ostateczny wynik. Dla przykładu wyżarzanie ujednorodniające potrzebuje nagłego ochłodzenia, a normalizujące – stopniowego. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim wyłączenie zasilania pieca lub zmniejszanie intensywności źródła ciepła. Obie metody są powolne, choć w różnym stopniu. Z kolei nagłe ochłodzenie osiąga się w kontrolowanym środowisku, np. specjalnej komorze.

4. Ochrona przed utlenianiem

Wreszcie trzeba wspomnieć o najpoważniejszym zagrożeniu dla materiałów poddawanych temu procesowi. Obróbka termiczna staliwymaga stosownej ochrony przed utlenianiem. Kontakt metalu z tlenem może bowiem doprowadzić do powstania warstwy tlenków i pogorszenia jakości wyrobu. Rozwiązaniem są powłoki ochronne, materiały oporowe bądź wykorzystanie atmosfery próżniowej.

Komu powierzyć obróbkę termiczną stali?

Duże doświadczenie gwarantuje wykonanie na najwyższym poziomie. Zawsze można być pewnym jakości wyżarzania stali przez profesjonalistów pracujących dla marki Sacher. Dzięki wieloletniej praktyce oraz dostępowi do rozbudowanego parku maszynowego są w stanie podjąć się każdego wyzwania. Nie tylko pamiętają o podstawach, ale też proponują najkorzystniejsze rozwiązania.

Zadzwoń do nich lub skontaktuj się drogą telefoniczną, aby ustalić szczegóły współpracy przy obróbce termicznej stali.